Detta cirkulär har utarbetats i samråd med huvudavtalsorganisationerna och parterna har nått samförstånd om cirkulärets innehåll.
Lokala avtal
Det kommunala huvudavtalet ger möjlighet att ingå lokala kollektivavtal, om arbets-givaren har en grundad anledning som beror på de lokala särförhållandena. Genom ett lokalt kollektivavtal kan man avvika från det allmänna centrala kollektivavtalet (se § 13 i huvudavtalet). De lokala särförhållandena kan bäst bedömas på lokal nivå.
Enligt kap. I § 4 i det allmänna kommunala tjänste- och arbetskollektivavtalet får man genom ett lokalt avtal dock inte avtala om en lägre grundlön än den som minst ska betalas enligt AKTA eller avvika från AKTA:s bestämmelser om den ordinarie arbetstidens genomsnittliga längd, semesterns längd eller sjuk- eller moderskapsledighets- och faderskapsledighetsförmåner (ÅL).
Bestämmelser om lokala avtal finns också i de övriga kommunala kollektivavtalen, till exempel i kap. I § 5 i det kommunala tjänste- och arbetskollektivavtalet för teknisk personal.
I bästa fall kan lokala avtal främja en flexibel samordning av arbete och fritid. De kan också främja arbetshälsan, till exempel stödja personalens arbetsförmåga. Lokala avtal kan förbättra resultaten och tillgången till service Lyckade lokala avtal stärker förtroendet mellan parterna. Kommunala avtalsdelegationen och de kommu-nala huvudavtalsorganisationerna är också överens om att lokala avtal bör gagna bägge avtalsparterna.
KOMMUNALA AVTALSDELEGATIONEN
Ewa Danielsson Avtalschef
Bilaga 1 Anvisningar om främjande av lokala avtal
Cirkuläret som pdf